Ar jau atvažiavom

Mano vaikiškas albumas, ko gero, buvo vienas rimtesnių asmeninių projektų. Sutalpinęs dalį populiaresnių gabalų, pasidariau gerą backupą - jei nebūčiau įsirašęs, tos dainos būtų nuėjusios užmarštin kartu su prisiminimais apie mane.
Ne viskas man ten patinka :D Norėčiau, kad daug kas skambėtų kitaip. Mano, kaip muzikanto, galimybės ir skubėjimas padarė savo.
Praėjus keliems mėnesiams po albumo išleidimo atsitraukiu ir pažvelgiu iš šono. Kelios pastabos:

  1. Kartu grojantys muzikantai įrašuose yra didžiulė prabanga. Net mokant pinigus, net samdant profesionalus, rezultatas nebus toks, kokio tikiesi. Nebent mėgsti spontaniškas aranžuotes. O dar blogiau, kai net susitarus į įrašus ateina nepasiruošę ir net nepaklausę, arba po mėnesio atsiunčia per kelias minutes įrašytą akomponimento ar improvyzo pavyzdį.
  2. Planavimas. Ypač kuriant sudėtingesnes aranžuotes verta labai detaliai apsirašyti dainas, kalendoriuje susirašyti kokie muzikantai , kada studijoj, pasirašyti excelį su akordais, pastabomis, pasidaryti demo įrašus ir t.t.
  3. Jei yra kas geriau sugroja, sudainuoja - geriau dalintis
  4. Įrašų savaitė - yra visiškas bullshitas. Jau po vienos dienos jautiesi pavargęs ir išsekęs, o studijos darbuotojas po antros dienos nori tave nužudyti. 
  5. Verta investuoti į patrauklų viršelį
  6. Įrašo metu metronomas privalomas
Aš, tiesą sakant, truputi "sukčiavau" - daug dainų nesugebėdavau įrašyti nuo pradžios iki galo be klaidų, bet atrinkęs geriausiai skambantį ratą, paleidau loopu. Tik pradžias, pabaigas reikia gerai padaryti. 
Nelabai gilinaus kiek tas albumas muzikine prasme turi išliekamosios vertės. Labiausiai į nuotaiką, emocinius dalykus.
Išsileidęs CD supratau - šis medijos formatas yra visiška atgyvena, tačiau (!) vienintelis toks patogus ir prieinamas. 

Kiekvienas albumas, kad ir koks jis bebūtų, yra procesas. Jis nesibaigia vien įrašu - tai pristatymai, piaras, koncertai.

Va su šiuo albumu planuoju Kalėdinius pasirodymus. Kažkaip reikia atgauti tas investicijas.

Bet kuriuo atveju manau, kad reiktų įrašyti dar 1-2 albumus su likusiomis dainomis. Dėl savęs labiausiai. Dėl savęs.


Komentarai